Jeg har sådd urter og grønnsaker i vinduskarmen!

Vel, jeg har kanskje ikke sådd urter og grønnsaker direkte i vinduskarmen, det ser jeg for meg at hadde endt opp i et forferdelig søl og klin … Men jeg har sådd i egnede beholdere, som jeg deretter har satt i vinduskarmen – det fungerer i alle fall helt utmerket!

Det jeg har klint til med foreløpig, er

 • basilikum
 • dill
 • thaibasilikum
 • gulrot
 • rabarbra
 • agurk
 • bifftomater
 • Dulcita-tomater
 • jordbær
 • persille
 • ruccula

… og jeg skal straks putte frø til koriander, sitronbasilikum og chili i jorda. Flink, ja? Problemet mitt er vel bare hvor jeg skal gjøre av alt når det begynner å kreve litt mer plass enn en vinduskarm. 😛 Jeg har kjøpt en sånn pallekasse fra Felleskjøpet, men jeg lurer på om det kan bli litt snaut. Kan godt hende jeg ender opp med å panikkhandle enda en slik kasse, og dytte vekk griller og annet rask for å få plass til mine kjære urter og grønnsaker.

Bare lavendelen vokser opp …

Humle på lavendel. Bilde
En humle som satt på min sommerfugllavendel en vakker dag i juni 2015.

På en annen side, så er det slett ikke sikkert at jeg får alt til å spire og gro som jeg ønsker, da. Og lavendelen (jeg får ikke nok lavendel i livet mitt!) skal jeg prøve å spre litt rundt hele huset, sånn at det dufter vakkert uansett hvor jeg befinner meg. Hm, jeg kjenner at jeg er nødt til å skrive et eget innlegg om lavendel en dag. Veldig synd at man enda ikke kan sende lukt med blogginnlegg!

Om jeg kan mye om dyrking av grønnsaker og urter? Nope. Det jeg derimot er veldig sikker på, er at jeg sliter fælt med å få tomater til å bli modne før frosten kommer. Jeg skal prøve å få ordnet dem en lun og varm plass i sommer, sånn at vi kan nyte friske, rene, usprøytede tomater en god stund.

Basilikum bruker jeg derimot alltid å få til, samme med dill og persille. Bare de får nok jord og vann, så bruker de å være happy. Og nå har jeg vært litt lurere enn forrige år; jeg har ikke sådd haugevis av disse urtene på én gang! I år tenker jeg heller å så de samme med 3-4 ukers mellomrom slik at jeg har jevn tilgang på dem. Skal også prøve å tørke og/eller fryse en del av dem dersom jeg får for mye.

Sparer man mye penger på å dyrke dette selv?

Njæ! I den skalaen som jeg dyrker og sår, så er det vel ikke noen enorme summer å spare. Men jeg synes det er utrolig artig å se bittesmå frø forvandle seg til noe som smaker og lukter så godt! Og så vet jeg at de er 100% fri for sprøytemidler og annet fy-fy – det eneste som jeg får med «på kjøpet» er den forurensningen som er i lufta. Men vi har ikke så veldig dårlig luftkvalitet her i Østfold, så jeg satser på at de helsemessige fordelene med selvdyrket veier opp for manglende økonomisk gevinst. 🙂

Hvis du er interessert i å så dine egne urter og grønnsaker, så er det noen gode tips her:

Duftende lavendel – slik lykkes du. Garden Living

Generelle så-tips. Mester Grønn

Slik dyrker du basilikum. Urban Dyrking

Og bare for å ha det litt gøy med såing …

Vi har også lekt litt med tanken på å prøve å så kattemynte – rundt omkring på fellesarealene i nabolaget, bare for å se om kattene som bor rundt her får en ekstra fin sommer … 😛

Hvis ikke du har sett katter som er høye på kattemynte før, så er det en ganske illustrerende film her. (NB! Ikke våre katter!)

Legg inn en kommentar