Det finnes en mellomting mellom dulling og hets, folkens!

Av og til så har jeg bare lyst til å sette fyr på hele Facebook, og alle nettavisers forbannede kommentarfelt. De er jo fulle av møkk!

Det er ikke sånn at jeg ser på meg selv som uhyre intelligent, men helt seriøst – der flommer det jo helt over av brødhuer i alle aldre! Alt fra kjepphøye tjueåringer som enda ikke har oppdaget at de faktisk IKKE kan og vet alt, til bestemødre i 60-årene som BURDE ha visst mye mer enn de åpenbart gjør.

Og det er selvsagt fint at folk mener noe, men det går vel en grense et sted for hva man er NØDT til å mene noe om? Eller, men gjerne noe om alt, men selv om man har ytringsfrihet i Norge (ja, vi har faktisk det) så har man absolutt ikke ytringsPLIKT. Det er lov å holde kjeft, eller å bruke fingertuppene til noe annet enn å knaste ned alt som detter ned fra hodet. (Jeg mistenker at en del av meningene umulig kan komme fra hodet, men et sted litt lenger ned på ryggen, men samma det. Poenget er det samme.)

Neida, man må ikke ta hensyn til «alt og alle».

Jeg synes det er like tåpelig at muslimer får noia av tegninger av profeten deres som at nordmenn får full blackout av tegningen av en ulv på melkekartongen. Det er TEGNINGER, folkens! (Og jeg er sikker på at veldig, veldig mange av de som klikka på den ulvetegningen var de samme som lo hånlig av muslimene som ikke likte de tegningene du vet.)

Man kan rett og slett ikke ta hensyn til at folk ikke liker tegninger av ditt-eller-datt. Det blir for teit, spør du meg.

Og enkelte vitser ser ut til å klamre seg rundt strupen på en del sarte mennesker. Særlig vitser om litt vanskelige temaer. Og på sett og vis så kan jeg forstå at en skikkelig fæl vits om en jente som blir spist av en ulv (Rødhette, anyone?) kanskje føles litt sterkt for noen som nettopp har opplevd angrep av ulv.

Men kjære deg: det var en vits. Den var ikke personlig ment, og for alle som aldri har hatt en ulvetann nærmere halspulsåra enn et par-tre kilometer så var den antakelig veldig morsom! (Jeg vet ikke om en sånn vits, det var bare et eksempel. Sannsynligvis noe som dukket opp på grunn av tidligere ulvesnakk.)

Det finnes verre typer vitser også, men de er fortsatt vitser. Så sant det ikke er noen navngitte, spesifike personer med i vitsen, så er den garantert ikke rettet mot DEG. Noe av det teiteste jeg hører om er folk som går på standup-show med en eller annen litt breial komiker, og som etterpå klager over at vitsene var i overkant drøye, og at man følte seg litt truffet. Men kjære deg, da går du vel for pokker ikke på show med akkurat DEN komikeren!

Jeg blir så matt og slapp av sånt at jeg blir helt satt ut.

I samme slengen, her får du en advarsel:

Jeg var på standup med Ricky Gervais tidligere i år. Hvis du er en litt sart type, så må du holde deg langt unna alt som har med akkurat denne komikeren å gjøre. Han går ikke av veien for å spøke om pedofili, dødsfall i egen familie og annet som de fleste hadde kviet seg litt for å ta opp i humoristisk sammenheng.

Jeg synes han gjorde det på en veldig morsom måte, og kan ikke forstå at noen kan føle seg støtt av ham, men det er bare å ta seg en tur innom Facebook-siden hans og lese hva folk skriver … *hoderiste* Jeg er veldig glad for at han ikke tar hensyn til alle disse lettkrenkede sjelene.

Men man er faktisk ikke nødt til å være en dass heller!

Sånn generelt sett så tenker jeg at om man fleiper litt med hele grupper av mennesker, så bør det gå noenlunde greit. (Da snakker jeg ikke om reinspikka rasisme, altså.)

Det er når man går løs på enkeltpersoner at det begynner å lukte møkk. Selv om enkeltpersonene kanskje har vært litt dumme og tulla det til for seg selv, så synes jeg ikke det kvalifiserer til å være idiot mot dem.

For eksempel så synes jeg kanskje det var litt i overkant teit av hun flinke håndballspilleren å ha kompromitterende bilder av seg selv på mobilen. I 2017 så vet man veldig godt at sånt fort kan komme på avveie.

Men jeg synes det er ENDA teitere å bryte seg inn på mobilen hennes, stjele bildene og så spre dem i media etterpå – og jeg hadde også blitt både sint og lei meg om jeg var henne. Og de som kjenner meg vet at jeg hadde nok vært både sint og lei meg VELDIG offentlig også!

Det blir som at hvis jeg hadde vært så tjukk i hue at jeg glemte å låse utgangsdøra hjemme, og fikk innbrudd, så ville jeg OGSÅ blitt sint og lei meg. Og det tror jeg kanskje flere hadde forstått? Merkelig nok, siden det rent prinsipielt går ut på mye av det samme.

Det må være lov å ta et par skritt tilbake, tenke litt over det at andre kanskje ikke har samme reaksjonsmønster som en selv og tillate folk å være forskjellige. Selv om man ikke trenger å være en pudding som tar seg nær av alt mulig, så bør man heller ikke være en mobber som går løs på den som gjør ting litt annerledes!

Er ikke offentlige personer laget av stein, altså?

«Jammen kjendiser bør kunne tåle sånt.» Får jeg spørre om hvorfor de bør tåle drittslenging? (Svar gjerne i kommentarfeltet.) Det har blitt en sånn greie nå, at den gemene hop ser ut til å mene at alle som har vært innom en tv-skjerm eller stikker seg fram på andre måter, bør være laget av et HELT annet stoff enn oss andre.

De æ’kke det, vettu! De er vanlige folk som deg og meg! De har følelser, i alle fall flesteparten av dem! De har bare tilfeldigvis valgt en jobb eller hobby eller lignende som har gjort dem kjent. De er fremdeles mennesker.

«Jammen de ser jo ikke det jeg skriver likevel.» Fullt mulig. Men kanskje unga dine ser det? Unga til naboen? Barnebarna, om du har? ER det virkelig greit å bidra til dårlig stemning, negative holdninger og generelt sørge for at mobbing blir ufarliggjort, bare fordi det er online?

Det er kanskje ufarlig for den som sitter og sprer møkk via tastaturet, men den som møkka treffer vil nok ha en annen historie å fortelle. Og de som ser på at møkk spredes gang på gang, vil etter hvert tro at det er helt ok. Det hjelper ikke å instruere unga til å være snille mot hverandre når de daglig ser voksne gjøre det motsatte! Hører du?

Skal møkk spres, så skal det være på jordet.

Ikke i sosiale medier.

Punktum!

Snart begynner jeg å kreve inn bøter av alle som forsøpler lekeplassen min med møkka si!!!

Legg inn en kommentar