Lavendel, lavendel, lavendel – jeg ELSKER lavendel! <3

Den observante leser vil nok allerede ha oppdaget at fargen lilla går igjen på denne bloggen. Jeg vet ikke om jeg er så glad i lilla fordi lavendel er lilla, men det er mulig at det er en sammenheng der et sted. Det er noe med fargen lilla som gir meg en god følelse innvendig, og det kan man trygt si at stemmer for lavendel også! Hadde det ikke sett så innmari teit ut så tror jeg sannelig jeg hadde gått rundt med en lavendelblomst teipet fast under nesa hver dag.

… og da jeg skrev det så tenkte jeg at «hm, kanskje noen allerede har gjort noe lignende?», og så googlet jeg litt. Fant ikke akkurat noen med fastteipet lavendelblomst under nesa, men sjekk denne her, da! Hahahaha!!!

Lavendelfarget nesevarmer. Bilde
Lavender Nose Aunt Marty’s Original Nose Warmer

Denne kan man jo rett og slett fylle med tørket lavendel, og så er det bare til å snuse seg lykkelig! ? Men altså, fra spøk til (ikke så veldig alvorlig) alvor …

Hva kan man bruke lavendel til?

Mange tenker kanskje på billige duftlys som egentlig bare lukter dårlig såpe, eller sånne små tøyposer med tørkede blomster til å legge i klesskuffen. Jeg har ikke funnet veldig mange lavendelduftlys som lukter særlig godt, og jeg har ikke noen tøyposer sammen med klærne mine. Men jeg har alltid minst én lavendelplante (helst mange!) stående på uteplassen hele sommerhalvåret. Og jeg har brukt lavendel som te, og i mat. Ja, i mat! I alle fall om man kan kalle kaker for mat. Og det kan man, om man er glad i kaker. 😀 Fru Timian har en yummy oppskrift på lavendelmuffins, som jeg anbefaler deg å prøve. Jeg brukte riktig nok litt mer lavendel enn det som står i oppskriften, og i stedet for tørket lavendel til pynt (jeg synes de er litt harde å tygge) så brukte jeg knuste blomster i glasurkremen også.

Jeg var en tur i England i fjor, og ramlet da over en pakke med Earl Grey med lavendel. Innmari god! Dessverre har jeg ikke funnet noe lignende her hjemme, men det fungerer like greit å ta en sånn te-dings(?!) med tørket lavendel i og putte oppi den teen jeg ønsker å ha mer lilla smak i.

Clipper te med lavendel. Bilde.Denne Snore & Peace Clipper-teen fant jeg på REMA, og den inneholder kamille, sitron og lavendel – men jeg putter oppi litt ekstra av de lilla godsakene, jeg … (Den tørkede lavendelen kjøpte jeg også i England.) Egner seg veldig godt som beroligende drikke før man skal legge seg, men den er ikke mer bedøvende enn at jeg kan kose meg med den midt på dagen også. Som nå. Mmm …

Lavendelens egenskaper og virkning

Beroligende, avslappende, søvndyssende, krampeløsende, smertestillende, antidepressiv, nervestyrkende, blodtrykksenkende, menstruasjonsregulerende, stimulerende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende, slimløsende, antiseptisk, bakteriehemmende, sopphemmende, stimulerer kretsløpet, urindrivende, utrensende, hudirriterende og insektdrepende (møllmiddel, loppemiddel).
(fra rolv.no)

Altså ingen grunn til å ikke anskaffe seg lavendel umiddelbart!

Bugnende enger med deilig duft

«Dra dit pepper’n gror» er jo et velkjent uttrykk. Jeg ville heller ha reist til et sted der de dyrker masssse lavendel, men det er mulig at jeg ikke hadde klart å dra derfra igjen. Man drar ikke fra et sted hvor man kan rulle seg i lavendel dagen lang!? 😀 Jeg vet at det dyrkes mye i Frankrike og England, og siden jeg er glad i England også så burde det vel være mulig å få til en slik tur en gang. (Jeg får spørre Fluefisker’n om vi kan ta en lavendelferie.)

Se på dette her, da! Aaaaaah!!! Alle må vel ønske å se noe så vakkert med egne øyne?

Lavendeleng i Somerset. Bilde.
Lavendeleng i Somerset, England.

Litt mer informasjon, for de som ønsker det:

Rolv.no har stort sett peil på det meste av planter og urter, også lavendel

Aromateket.no gir info om aromaterapeutisk bruk

Tone Minde gir flere råd om hvordan man kan bruke denne herlige urten

 

Legg inn en kommentar