Fotballsesongen er snart i gang – hurra!!!

I skrivende stund er det to små uker igjen til fotball-sesongen er i gang! Laget i mitt hjerte, Sarpsborg 08, spiller i Eliteserien (tidligere Tippeligaen – gudene vet når jeg skal få innarbeidet det nye navnet) for femte år på rad, og jeg har en skikkelig god følelse foran denne sesongen! Ikke at det nødvendigvis betyr så mye, jeg er ikke spesielt kjent for mine evner som spåkone, men det KAN jo være at jeg plutselig har blitt synsk. Rarere ting har vel skjedd før? Deilig er det i alle fall, å kjenne optimismen krible i kroppen! Kanskje 2017 blir året hvor vi kommer på pallen?

Hva er det med fotball som gjør at jeg liker det så godt?

Nei si det … Det er vanskelig å beskrive, egentlig. Jeg har helt siden jeg var barn hatt en god følelse for fotball, men den gangen dreide det seg mest om to ting:

  1. Tippekampen på TV på lørdager. Lørdag var go’dagen da jeg var liten, og plinget ved scoringer, samt lyden av kampen var en viktig del av lørdagene. Jeg fulgte nok ikke spesielt godt med, men jeg husker at jeg var fascinert av navnene på lagene, og en del spillere. «Crystal Palace» – for et fantastisk flott navn på et fotballag for en liten jente! 😀
    Tippekampen. Bilde.
  2. Fotballkort. Jeg husker ikke hvor gammel jeg var da vi samlet på fotballkort, men jeg kan huske følelsen av den dyrebare bunken med kort i hånda. Og spenningen når jeg hadde fått kjøpt en ny pakke med kort: hvilke spillere fikk jeg denne gang, tro? Husker vi sto i skolegården og spilte med dem; én etter én snurret vi kortene mot bakken, og akkurat hvordan reglene var for hvem som vant husker jeg ikke, men spennende var det! (Hvis noen som leser husker reglene så kommenter gjerne under her og frisk opp hukommelsen min litt!)

Jeg hadde vel allerede den gangen en forkjærlighet for Manchester United, men Kevin Keegan var ett av mine favorittkort. Riktig nok spilte han på feil lag, men jeg syntes han hadde så fint hår … 🙂 Det skulle ikke mer til for å ende opp som favoritt!

Hvem skal man heie på, når hjembyen ikke har et lag som utmerker seg?

I ungdomsårene var jeg vel mer opptatt av ishockey enn fotball, sannsynligvis fordi det var litt hockeyfeber i Sarpsborg. Sparta gjorde det bra og «alle» var i amfi’n. Men hockeydilla mi gikk over, og i noen år så var jeg ikke nevneverdig interessert i sport.

Men så kom jeg opp i tjueårene, og langsomt kom fotballinteressen tilbake. Ikke at jeg akkurat kunne kalles for en hooligan, og jeg var langt ifra en tribunesliter. Men jeg så en del kamper på TV, og da gjerne på storskjerm på pub hvis mulig. Det var liksom alltid godt vær på puben, pluss at det var mulig å få seg en halvliter til kampen. 😛

Sarpsborg hadde ikke den gang noe lag som utmerket seg, så i mangel av et lokallag var det Rosenborg som hadde min gunst … Det er ikke noe jeg er stolt av å si nå, men jeg bodde i Trondheim i noen år og jeg var (og er fortsatt) veldig glad i den byen. Det føltes helt greit å være Rosenborg-fan, og så syntes jeg de også hadde et veldig fint navn på laget. Hehe. (Jeg har alltid vært litt enkel på en del områder.)

Jeg vet at jeg sikkert burde vært SFK-patriot eller noe sånt, men for å være helt dønn ærlig så hadde jeg null forhold til både SFK og Sparta Sarpsborg. Jeg visste at de fantes, men noe særlig mer enn det var det dessverre ikke.

Så kom Sarpsborg 08

Men så begynte det endelig å skje noe i hjembyen min! I 2008 ble Sarpsborg 08 dannet, det ble et seriøst satningsområde, og det viste seg å være et lag å regne med. Selvsagt var det en prosess, men de startet i 1. divisjon i 2008, klarte å beholde plassen sin der første året – og i 2009 begynte moroa for alvor. 😀

Blåhvit veranda. Fotball. Bilde.
Viktig å pynte verandaen før kamp! (Min gamle leilighet fra før fluefiskerns tid.)

På den tiden hadde jeg ikke så mange muligheter til å gå på kamper – jeg var alenemor til en datter som absolutt ikke var interessert i å bli med på noe så dumt som fotballkamp. 🙂 Så jeg nøyde meg med å se det jeg kunne se på TV, noe som ikke la noen demper på interessen.

Det er vel ikke mange fotballinteresserte særpingær som ikke har et forhold til datoen 6. november 2009? Den kvelden satt jeg i sofaen hjemme og ropte, skrek, gråt og lo om hverandre. FOR en kamp!!!

Dessverre ble det ikke noe opprykk for 08 det året heller. Men det å ha sørget for at FFK – som alltid hadde sett på oss blåhvite som lillebror – raste ned til 1. divisjon, det var et deilig plaster på såret. 🙂

Lokaloppgjør er stas!

2010 var et morsomt fotballår, ikke minst fordi vi spilte i samme divisjon som FFK. Folk får si og mene hva de vil, og det gjør de sannelig nedi her også, men jeg synes det var ufattelig morsomt rundt lokaloppgjørene! Noen dro knivingen litt langt, men de aller fleste hadde det bare moro. Vi hadde jo han luringen som hadde plantet røde og hvite blomster til en FFK-logo her i Særp, og i den andre byen hadde en eller annen klart å sette et 08-flagg på toppen av en svær heisekran. 😀 Statuer ble pyntet i «feil» farger, det ble småkranglet og småkjeftet litt, men jeg tror alle likte viraken rundt kampene mellom 08 og FFK. Spesielt morsomt for oss blåhvite, selvsagt, når vi vant over disse oppkjeftige folka fra den andre byen … Hoho!

Og på slutten av sesongen så var det denne fantastiske kampen mot Alta, hvor vi vant 4–0, og tok steget opp i eliteserien for første gang siden 1974! Jeg er usikker på hvor mye stemme jeg hadde igjen på slutten av den dagen, men jeg husker hvor avsindig happy jeg var. 😀

Hanne fotball-supporter. Bilde.
Klar for opprykkskampen! Blåhvit ned til de minste detaljer. 😀

Jeg skal ikke gå i detaljer om resten av historien til 08, for det kan du lese her om du ønsker. Men det har gått litt opp og ned – og i de siste årene har det egentlig bare gått oppover. Cupfinale og greier, det er noe av det morsomste jeg har vært med på i fotballsammenheng!

Fotball er morsomst på stadion

Og så fikk jeg ENDELIG noen å gå på kamp sammen med da jeg fant denne fine fluefisker’n min. 🙂 Jeg vet at det var noen i hans omgangskrets som trodde at jeg bare ble med på fotballkamper fordi vi var nyforelska og jeg skulle imponere – men der tok de feil! Akkurat når det gjelder fotball er vi omtrent like ivrige, og det er ikke mange hjemmekamper vi har gått glipp av.

Åtto og undertegnede. Fotball. Bilde.
Meg å’n Åtto! 😀

Og etter å ha jobbet for noen som var hovedsponsor for FFK i mange år, har jeg de siste snart tre årene jobbet for en bedrift som sponser de rette lagene (både 08 og Sparta). Og siden sponsorvirksomheten er en av mine arbeidsoppgaver så følger det sesongkort med. Det kan jo nesten ikke bli bedre!

Og nå venter vi altså bare på sesongstart. *sukke utålmodig* Det er noen treningskamper nå i forkant, men med en kropp som ikke tåler kaldt vær så godt så sparer jeg meg til moroa starter på ordentlig. Nei, forresten – det er treningskamp mot FFK neste helg, DEN skal jeg på. 😀

Ta deg en tur på kamp selv, da vel?

Nå bygges det ny familietribune på Sarpsborg Stadion, sånn at de også kan få sitte under tak. Det er fullt mulig å få seg både pølser, vafler, pølser i vaffel (herregud!), burgere og annet å spise, og det er god stemning der. Og ikke minst – det er bra kvalitet på kampene! Jeg oppfordrer alle særpingær til å ta seg en tur på stadion et par ganger i løpet av sesongen – helst flere. Gutta på laget fortjener et større publikum, for de gjør virkelig jobben sin!

Selvsagt, har man absolutt null interesse for fotball så skjønner jeg at man heller vil finne på noe annet å gjøre. Men om man synes det er bare bittelitt moro, så dropp TV-kampen en dag og ta turen til stadion i stedet! Det er gøy! 🙂

Livet er morsommere for den som elsker fotball!

Legg inn en kommentar