Hvordan bruke Facebook mest mulig effektivt

Jeg er, i likhet med mange andre, en ivrig bruker av Facebook. Jeg synes det er et artig sted å holde kontakt med gamle kjente (som jeg garantert ikke ville hatt kontakt med noe annet sted), og jeg følger med på nyttige grupper og sider. Og noen særdeles unyttige, men morsomme og/eller underholdende.

Og jeg ser mye «rart» rundt omkring … Kanskje det er feil å bruke akkurat det ordet, derfor hermetegnene. Men uten at jeg har lyst til å fornærme noen så synes jeg det er litt rart at ikke folk prøver å lære bittelitt mer om det mediet de bruker! Det er ikke så vanskelig, men jeg har forståelse for at ikke alle er like nysgjerrig som meg, og utforsker alle innstillinger. (Og selv jeg kan gå på en smell altså, jeg skal ikke påstå noe annet.)

Tenkte jeg skulle ta for meg noen av de tingene her, og om du lærte noe av det så del gjerne videre!

«Følger.»

Dette er vel noe av det som kan irritere mest i en del grupper jeg følger med på. Man ser et interessant innlegg som man gjerne vil få oppdateringer om, og så skriver man «følger» i kommentarfeltet. Jeg er usikker på om noen gjør det for å vise til andre at de følger, eller om de bare vil ha oppdateringer i den tråden? Ikke vet jeg, men her er i alle fall en annen VELDIG enkel metode. Den vil medføre at du ikke irriterer de som venter på vettuge svar, men som i stedet får ørten varsler om at noen følger tråden:

Hvordan følge et innlegg på Facebook. Bilde.
(Klikk for å se større bilde. Gjelder alle bilder i dette innlegget!)

Du klikker altså på de tre prikkene øverst i høyre hjørne på innlegget (hake på mobil), og velger «Slå på varsler for dette innlegget.»

Og omvendt kan du slå AV varsler om et innlegg du ikke lenger gidder å få varsler om.

… og hvis du er blant de moroklumpene som synes det er såååå morsomt å skrive «følger ?» når noen prøver å forklare dette i gruppa, vit at den spøken der er gammel og utslitt. Som regel er det også 10-12 stk som har gjort det samme før deg. 

Raske svar på spørsmål i Facebook-grupper

Det kan jo være nærliggende å tro at folk vil ha svar på det de spør om … Og du er snill og vil svare! 🙂 Men spesielt i grupper med mange medlemmer så får man ofte svar RASKT. Og for de som ikke har lært seg å skru av varsler om innlegg, eller skru av svar på innlegg (neste punkt), så kan det bli bittelitt frustrerende å få ørtenogfjerti svar.

Så mitt tips: sjekk hvor mange svar som har kommet på spørsmålet, og les gjerne gjennom deler av kommentarfeltet før du svarer.

Sjekk tidligere kommentarer. Bilde.

Under antall likes vil det stå «Vis X kommentarer til», klikk der.

Steng mulighet for flere svar

Det kan av og til ta helt av i kommentarfeltene, og det er ikke alltid like morsomt. Voksne mennesker kan tilsynelatende bli direkte ufine mot hverandre, og skjellsord og spydigheter hagler.

Eller så er det bare sånn at du har fått nok svar på et spørsmål, og gidder ikke få noen flere.

Da skrur man av kommentarfeltet slik:

Slå av kommentarfeltet. Bilde.

Samme som når du ville slå på/av varsler, så klikker du på de tre prikkene øverst i innlegget ditt (hake på mobil), og velger «Slå av kommentarer». Og så kan du puste med magen igjen. 😛

Dele til hele verden!

De fleste av oss har vel blitt minnet på av Facebook at vi må justere personverninnstillingene sånn at ikke alle ser det vi skriver. Og det kan være lurt – noe er greit å prøve å holde sånn noenlunde privat, selv om ALT man skriver på Facebook KAN potensielt vises til hele verden. Skjermbilder og sånn, vet du. (Skriv ALDRI noe der som du ikke kan stå inne for.)

Men av og til så trenger man å dele noe med alle, og kanskje også håpe at andre deler videre. Etterlysning av forsvunne katter, for eksempel. Og jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg ser folk legge ut noe som de ber andre om å dele, men så har de satt personverninnstillingene sine slik at det kun deles med sine venner – og da hjelper det faktisk ikke at andre deler videre, det er fortsatt kun venner av den som skrev innlegget som kan se det.

Slik sørger du for at alle kan se innlegget ditt etter at det er publisert:

Gjøre innlegg offentlig. Bilde.

Klikk på «hodene» ved siden av publiseringsdatoen din, og velg «Offentlig».

Er det en globus der i stedet for hoder, så er innlegget allerede offentlig.

Er ALLE innleggene dine offentlige, så bør du vurdere å endre det. (Spesielt om du deler bilder av barn!) Det gjør du enkelt når du skal skrive et innlegg, her:

Endre personverninnstillinger. Bilde.

De endringene du gjør her, blir lagret til neste gang du skriver et innlegg.

Lik og del …

Her kjenner jeg at jeg blir litt forbanna bare av å skrive om det, men ikke på dere som liker og deler altså. Det er bedriftene som har disse irriterende lik-og-del-konkurransene på Facebook som jeg gjerne skulle hatt et ord med. Grrr! Det er nemlig ikke LOV å be folk om å dele et innlegg for f.eks. å vinne noe. Mange har fått det med seg, men omgår det likevel ved å skrive «lik dette innlegget og del gjerne» – noe som får folk til å TRO at de må dele for å vinne.

Problemet med det, da?

Punkt én; du spammer ned veggen til folk med konkurranser. Det er ikke så ille nå som det var en gang, men jeg husker godt den gangen før jul hvor vettuge innlegg fullstendig druknet i konkurranser jeg ikke hadde noen som helst interesse av å bli med på. Ja, jeg kunne bare scrolle forbi, og ja, jeg gjorde det. Det var fremdeles frustrerende at over halvparten av innlegg var konkurranser.

Punkt to; deler du en bedrifts innlegg i håp om å vinne noe, og du har satt personverninnstillingene dine slik at det kun er vennene dine som ser det du legger ut, så vil ikke bedriften se delingen din. Noen insisterer på at jeg tar feil der, men jeg administrerer såpass mange Facebook-sider at jeg VET. Man ser antall delinger, men ikke hvem som har delt – med mindre de har offentlige innlegg.

Altså, du har spammet vennene dine til ingen nytte – bortsett fra bedriften, som har fått gratis markedsføring av deg. Gratulerer. 🙂

Vinn en to-ukers sydentur for to!

Glem det. Det er fake. I alle fall er det mest sannsynlig. Om du klikker på navnet til den bedriften som har lagt ut noe sånt, så vil du mest sannsynlig se at det der er det eneste innlegget de har lagt ut. Sikkert tegn på at siden er falsk. Ikke del!

Heldigvis ikke så mange sånne i omløp lenger, og de som dukker opp er gjerne 2-3 år gamle. Sjekk altså dato også før du deler.

Oooh, den pene dama i bikini vil bli venn med meg!

Så du tror det, ja. 🙂 Sannsynligvis en fake profil, som bare er ute etter å spre pornolinker. Ikke bli venn med henne.

Har jeg glemt noe da?

Ja, garantert. 🙂 Er det noe du lurer på angående Facebook, så bare spør! Enten meg, i kommentarfeltet helt nederst, eller på veggen din.

Happy facebooking!

Legg inn en kommentar